Tuesday, November 11, 2008

Ayam Pistachio

Bahan-bahan
Ayam (dipotong kecil)
Bawang merah (dimayang halus)
Bawang putih (dimayang halus)
Halia (dimayang halus)
Tepung jagung
Serbuk kunyit
Serbuk lada hitam
Serbuk halia
Sejambak bunga kobis
Segenggam pistachio (dibuang kulit dan ditumbuk kasar)
Sos tiram
Sos tomato
Garam secukup rasa
Cendawan kering (direndam dalam air sebentar, ditos dan dipotong kecil)
Minyak

Cara-cara
1. Gaulkan ayam dengan garam, serbuk kunyit, serbuk halia, serbuk lada hitam dan tepung jagung. Goreng, toskan minyak dan ketepikan sebentar.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang hingga naik bau.
3. Masukkan bunga kubis. Masak hingga agak lembut. (Jangan terlalu lama..biarkan bunga kubis rangup, lagi sedap).
4. Masukkan sos tiram dan sos tomato. Kacau sebentar.
5. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
6. Masukkan cendawan kering. Gaul rata. Biarkan hingga cendawan masak (kira-kira 2 minit aje dah cukup).
7. Masukkan pistachio yang telah ditumbuk. Lagi banyak lagi best. Gaul rata.
8. Taburkan garam secukup rasa. (Tak perlu banyak sebab sos tiram dan sos tomato dah masin). Gaul rata. Biarkan selama kira-kira 1 minit.
9. Hidangkan.

Udang Goreng Bersayur

Bahan-bahan
Udang
Bawang merah (dimayang halus)
Bawang putih(dimayang halus)
Seleri (dipotong pendek-pendek lebih kurang 1cm)
Lobak merah (dihiris nipis)
Tomato ceri (dipotong 2)
Air limau nipis
Mentega
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam

Cara-cara
1. Panaskan mentega. Tumiskan bahan-bahan dimayang sehingga naik bau.
2. Msukkan seleri dan lobak merah. Goreng hingga agak lembut.
3. Masukkan udang. Gaul rata. Goreng hingga udang masak. (jangan terlalu lama, nanti kureng sedap)
4. Masukkan tomato ceri dan air limau nipis.
5. Masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
6. Gaul rata, biarkan sebentar kira-kira 1 minit.
7. Hidangkan.

Friday, November 7, 2008

Puding Roti

Bahan-bahan
3 cawan susu segar
7 keping roti putih
Kismis
Anggur (dipotong kecil)
Gula halus
1 biji telur ayam
1 sudu besar tepung jagung
Mentega

Cara-cara
1. Koyak-koyakkan roti dan rendam di dalam susu segar selama 1 jam.
2. Campurkan telur ayam, tepung jagung dan gula halus. Kacau sebati.
3. Tambahkan kepada rendaman roti.
4. Masukkan kismis dan anggur. Gaul rata.
5. Sapukan sedikit mentega pada loyang.
6. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang.
7. Bakar di dalam oven dengan suhu 150'C selama 1 jam atau sehingga puding masak.
8. Sejukkan di dalam peti sejuk.
9. Potong kecil dan hidangkan.

Ayam Goreng Berlado

Bahan-bahan
Ayam dipotong kecil
Garam
Serbuk kunyit
Bawang merah (dimayang halus)
Lada merah (diblender kasar-kasar)
Sedikit minyak

Cara-cara
1. Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan lada merah. Gaul rata. Biarkan hingga lada masak.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Tambahkan garam secukup rasa. Gaul rata.
5. Hidangkan.

Kari Terung

Bahan-bahan
Terung (dipotong-potong)
Bawang merah (dimayang halus)
Bawang putih ((dimayang halus)
Halia (dimayang halus)
Serbuk kari (digaul dengan sedikit air)
Sedikit air asam jawa
Lada hijau
Tomato ceri
Sedikit rempah penumis (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
Minyak
Santan
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang dan rempah penumis hingga naik bau.
2. Masukkan campuran serbuk kari dan tumiskan lagi sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan terung. Gaul rata.
4. Tambahkan santan. Masak hingga mendidih dan terung agak lembut.
5. Masukkan lada hijau dan tomato ceri. Biarkan seketika hingga semua bahan masak. (Lada hijau boleh dipotong dua jika suka pedas).
6. Tambahkan garam secukup rasa dan gaul rata.
7. Hidangkan.

Puding Telur Dengan Strawberry

Bahan-bahan untuk puding telur
4 biji telur
2 cawan susu segar
2 cawan air
1 cawan gula
strawberry (dipotong dua)

Cara-cara
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan susu segar, air dan gula.
3. Masukkan dalam acuan dan kukus sehingga masak. (Lebih kurang setengah jam)
4. Setelah masak, sejukkan.
5. Hias bersama strawberry.
6. Ketika menghidangkan, tuangkan sos gula perang untuk dimakan bersama.

Sos gula perang
1/2 cawan gula perang
Sedikit air
- Masak sehingga semua gula cair dan agak pekat

Thursday, November 6, 2008

Spaghetti Boloignese

Bahan-bahan
Spaghetti
Bawang besar (dipotong dadu)
Sos/pes salsa
Sos tomato
Daging cincang
Tomato ceri (dipotong dadu)
Sedikit serbuk oregano
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa)
Daun parsley (dimayang halus)
Sedikit minyak
Sedikit air

Cara-cara
1. Rebus spaghetti hingga masak dan tuang sedikit minyak di dalamnya. Toskan.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar hingga naik bau.
3. Masukkan sos/pes salsa dan sos tomato. Gaul rata.
4. Masukkan daging cincang. Gaul rata.
5. Tambahkan sedikit air. Biar hingga daging empuk.
6. Tambahkan serbuk oregano, tomato ceri, garam dan serbuk lada hitam.
7. Gaul rata dan biarkan seketika.
8. Hidangkan spaghetti dan tuang adunan daging di atasnya. Hiaskan dengan daun parsley.

Salad Ayam

Bahan-bahan
Kepingan dada ayam (tanpa kulit)
Mentega
Bawang putih
Gula perang

Cara-cara
1. Panaskan mentega.
2. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
3. Gorengkan kepingan dada ayam. Balik-balikkan.
4. Setelah masak, taburkan sedikit gula perang di atas ayam.
5. Biarkan seketika hingga gula menyerap pada ayam.
6. Angkat ayam dan biarkan sejuk. Potong dadu.

Salad
Lettuce (dipotong halus)
Lettuce perang (dipotong halus)
Seleri (dipotong halus)
Strawberry (potong dadu)
Anggur (potong dadu)
Sedikit kacang pistachio (diketuk halus)
3 sudu besar mayonaise
1 sudu besar thousand island dressing
1 sudu besar jus limau nipis
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan di atas dengan rata bersama-sama kepingan ayam tadi.

Kerabu Nangka

Bahan-bahan
Bawang merah
Lobak merah
Lettuce
Lettuce merah
Seleri
Cili padi
Nangka
(Semua bahan di atas perlu dimayang halus-halus)

Cuka epal
Jus limau nipis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara
1. Gaulkan semua bahan rata-rata dan hidangkan.

Ayam Sos Tiram Dengan Cendawan Shitake

Bahan-bahan
Ayam dipotong kecil-kecil
Serbuk kunyit
Garam
Bawang merah d(dimayang)
Bawang putih (dimayang)
Halia (dimayang)
Sos tiram
Kicap masin
Sos tomato
Serbuk lada hitam
Brokoli (dipotong-potong)
Tomato ceri (dipotong dua)
Cendawan kering (direndam dan ditos airnya)
Lada merah dan lada hijau (dihiris halus)
Sedikit minyak masak

Cara-cara
1. Goreng ayam yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan garam sehinga separuh masak.
2. Tumiskan bahan-bahan dimayang sehingga naik bau.
3. Masukkan sos tiram dan kicap masin (agak-agak la banyaknya). Kacau seketika.
4. Tambahkan sedikit sos tomato (sikit aje..kalu tak kang masam pulak lauk ni). Kacau seketika.
5. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Gaul rata. Biarkan hingga ayam cukup masak.
6. Masukkan brokoli, tomato ceri, hirisan lada dan cendawan. Taburkan sedikit serbuk lada hitam.
7. Gaul rata. Tutup kuali dan biarkan seketika.
8. Hidangkan.

Salmon In White Sauce

Bahan-bahan
Filet ikan salmon
Sedikit minyak zaiton
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sejambak brokoli
Lobak merah (dipotong kasar)
Sedikit butir jagung.

Bahan untuk White Sauce
Sedikit mentega
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsli kering (diracik halus)
1 cawan susu segar
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Bahan untuk Mashed Potato
Kentang
Mentega
Bawang putih (diketuk hingga halus)
Susu segar

Cara-cara

1. Gaulkan filet ikan salmon bersama lada hitam dan garam. Goreng dengan minyak zaiton sehingga masak.
2. Panaskan mentega.
3. Tumiskan bawang besar sehingga layu.
4. Campurkan tepung gandum. Kacau sehingga tepung gandum lekat pada bawang.
5. Masukkan susu segar, lada hitam dan garam.
6. Biarkan sehingga mendidih. Kacau sesekali.
7. Rebus brokoli, lobak merah dan butir jagung. Tambahkan sedikit mentega. (Ini untuk side dish).
8. Untuk mashed potato: Rebus kentang, dan setelah masak, toskan air rebusan. Kemudian lenyekkan hingga hancur.
9. Tambahkan bawang putih, mentega dan susu segar. Masak seketika. (Ini untuk side dish)
8. Hidangkan filet ikan bersama-sama side-dishes dan tuang white sauce di atas filet ikan.

Ayam Tandoori

Bahan-bahan
Ayam
Pes tandoori
Paprika
Yogurt
Garam

Cara-cara
1. Perapkan ayam bersama-sama pes tandoori, sedikit serbuk paprik dan yogurt.
2. Tambahkan sedikit garam jika perlu.
3. Bakar dalam oven dengan suhu setinggi 150'C selama kira-kira setengah jam. Jika suka tandoori kering, bakar lama sedikit.
4. Letak di atas hiasan lettuce dan hirisan tomato.
5. Hidangkan. Sedap dimakan bersama roti atau nasi.

Ayam Bakar

Bahan-bahan
1 ekor ayam (dibersihkan dan dibuang segala isi dalaman)
Bawang putih
Halia
Kicap masin
Sos tiram
Madu
Kentang
Serbuk kari
Garam

Cara-cara
1. Tumbuk bawang putih dan halia sehingga hancur. Perah dan ambil airnya.
2. Gaul air itu bersama-sama kicap masin, sos tiram dan madu.
3. Marinate pada ayam. Simpan dalam bekas tertutup dan biarkan di peti sejuk selama sekurang-kurangnya 3 jam.
4. Rebuskan kentang.
5. Lenyekkan kentang dan gaul bersama serbuk kari dan juga garam.
6. Ambil ayam dan sumbatkan gaulan kentang tadi di dalam ayam. Tutup bukaan dengan sekeping lidi.
7. Bakar di dalam oven dengan suhu setinggi 150'C selama kira-kira sejam atau sehingga ayam cukup masak.
8. Hidangkan. Sedap dimakan bersama nasi atau diratah begitu sahaja.

Lontong

Bahan-bahan
Ketupat Mini NONA
Bawang merah (dimayang halus)
Bawang putih (dimayang halus)
Halia (dimayang halus)
3 inci lengkuas dan 3 batang serai (diketuk)
Santan daripada sebiji kelapa
Udang
Kobis (diracik)
Lobak merah (diracik)
Kacang panjang (dipotong pendek lebih kurang setengah inci)
5 keping tauhu (digoreng dan dipotong kecil)
3 keping tempee (digoreng dan dipotong kecil)
2 peket suun dan tahu kering (direndam dalam air seketika, kemudian toskan)
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit minyak.

Cara-cara
1. Ketupat MiniNONA direbus mengikut arahan pada peket. Lepas masak, toskan dan sejukkan dalam peti.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan-bahan yang dimayang sehingga naik bau. Masukan lengkuas dan serai, tumis lagi.
3. Masukkan santan, udang dan sedikit serbuk kunyit. Biarkan hingga mendidih. Sesekali kacau periuk.
4. Setelah kuah mendidih, masukkan kobis, lobak merah, kacang panjang, tauhu, tempee, suun dan tauhu kering.
5. Biarkan hingga sayur masak. Tambahkan garam secukup rasa.
6. Biar masak seketika dan selepas itu boleh dihidangkan.

Udang Sambal Tomato

Bahan-bahan

Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Udang
Lada kering (diblender)
Sos tomato
Garam
Air
Minyak
Bawang besar (dipotong bulat)
Tomato (dipotong2)
Hirisan daun parsley

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang.
2. Masukkan lada diblender dan sos tomato. Gaul dan biar seketika hingga pecah minyak.
3. Masukkan udang. Gaul rata. Tambahkan sedikit air. Tutup pan dan biarkan hingga udang masak.
4. Masukkan potongan bawang besar dan tomato. Gaul rata dan biar seketika.
5. Hidangkan dan taburkan hirisan daun parsley.

Acar Buah Epal dan Peach

Bahan-bahan

Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang halus)
Lada kering (diblender)
Serbuk kari
Cuka epal
Gula
Buah epal, buah peach, kismis (kat LA payah nak cari buah-buahan Asia daaa...terpaksa la guna buah-buahan omputih )
Cili api (diketuk)
Minyak (banyak sedikit)

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang hingga naik bau.
2. Gunakan api yang kecil. Masukkan lada kering dan serbuk kari. Biarkan hingga pecah minyak.
3. Tambahkan gula dan cuka epal. Biarkan lagi hingga pecah minyak.
4. Masukkan buah-buahan dan cili api. Masak sehingga pekat. Gunakan api yang kecil.
5. Hidangkan bersama nasi panas atau sedap dimakan begitu sahaja.

Nasi Beriyani Ayam

Bahan-bahan

Ayam (potong2)
Beras basmathi (dibasuh dan direndam selama 30 minit)
Air asam jawa
Bawang merah (dimayang halus)
Pes halia
Pes bawang putih
Lada hijau dan lada merah (dipotong panjang)
Timun (dipotong bulat)
Minyak
Rempah beriyani

Cara-cara

1. Perapkan ayam dengan sedikit rempah beriyani, pes halia dan pes bawang putih selama 1 jam.
2. Masukkan sedikit air. Tutup periuk dan masak hingga ayam empuk dan air agak kering. Guna api yang kecil.
3. Masukkan minyak, dan goreng ayam tadi dengan api besar. Kacau-kacau selalu.
4. Lepas ayam agak kekuningan, keluarkan ayam.
5. Di minyak yang sama, tumiskan bawang merah hingga naik bau dan kekuningan.
6. Tambahkan lada hijau, lada merah, rempah beriyani, air asam jawa dan sedikit air. Gaul rata..masak seketika..kacau-kacau selalu.
7. Masukkan ayam yang telah dimasak tadi dan timun. Tambahkan sedikit air lagi.
8. Masak untuk beberapa minit lagi dan ketepikan.
9. Masak nasi seperti biasa.
10. Bila air nasi hampir nak kering, matikan api, dan toskan keluar air yg masih berbaki.
11. Masukkan lauk ayam tadi ke dalam nasi...gaul rata.
12. Tutup periuk, kecilkan api dan biar hingga nasi betul-betul masak.
13. Hidangkan.

Sotong Masak Itam

Bahan-bahan

Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Sotong (biarkan hitamnya..basuh gitu2 aje)
Air asam jawa
Sedikit air
Garam
Minyak

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang.
2. Masukkan sotong.
3. Tambahkan air asam jawa dan sedikit air. Biarkan mendidih.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Sekiranya nak pekat, biarkan sehingga pekat. Guna api kecil.

*** sepatutnya lebih hitammmm lagi daripada di gambar. tak tau la kenapa sotong kat LA ni tak cukup dakwat agaknya

Daging Cincang Goreng Kari

Bahan-bahan

Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Serbuk kari (campurkan dgn sedikit air)
Daging cincang
Tomato (dipotong dadu)
Lada hijau (potong2)
Sedikit air
Minyak
Garam
Daun parsley

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan dimayang hingga naik bau.
2. Masukkan daging cincang.
3. Masukkan campuran serbuk kari dan sedikit air. Gaul rata. Biarkan seketika hingga pecah minyak.
4. Masukkan tomato dan lada hijau. Gaul rata lagi.
5. Tambahkan garam secukup rasa.
6. Hidangkan dan letak daun parsley sebagai hiasan.

Asparagus Goreng Udang

Bahan-bahan

Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang halus)
Asparagus (dipotong seinci-seinci)
Carrot (dipotong bulat)
Cendawan butang (dipotong 4)
Udang (dibuang kulit)
Sos tiram
Minyak
Garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang hingga naik bau.
2. Masukkan asparagus dan carrot. Tutup pan dan biarkan hingga sayur lembut.
3. Masukkan cendawan butang, udang dan sos tiram. Gaul rata. Biarkan hingga udang masak.
4. Hidangkan.

Daging Masak Lemak Kuning Campur Kailan

Bahan-bahan

Daging (dihiris nipis panjang)
Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Lengkuas, serai (diketuk)
Lada kering dan lada merah (diblender)
Santan secukupnya
Sayur kailan (dipotong2...buangkan kulit pada batangnya dan potong kira-kira 1 inci)
Minyak
Garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dimayang.
2. Masukkan lengkuas dan serai. Gaul rata hingga naik bau.
3. Masukkan campuran lada yang telah diblender. Kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging. Gaul rata dan biarkan seketika.
5. Tambahkan santan. Biarkan hingga daging empuk.
6. Masukkan batang kailan. Biarkan hingga batang kailan lembut.
7. Masukkan sayur kailan. Biarkan hingga mendidih.
8. Tambahkan garam. Kacau rata.
9. Hidangkan bersama nasi putih panas, ataupun dimakan dengan roti.

Tomyam Seafood

Bahan-bahan

Pes Tomyam
Bawang Merah, Halia (dimayang halus)
Lengkuas, Serai, Cili api (diketuk)
Udang / Sotong
Brokoli
Celeri
Lobak Merah
Air
Air Perahan limau
Tomato Ceri

Cara-cara

1. Panaskan air hingga mendidih. Masukkan pes tomyam dan bahan-bahan dimayang dan diketuk. Kacau rata.
2. Masukkan brokoli, celeri dan lobak merah. Biarkan hingga sayur lembut.
3. Masukkan udang dan sotong. Biarkan hingga masak. Masukkan tomato ceri.
4. Tambahkan garam jika perlu..dan tambahkan air perahan limau secukup rasa.
5. Hidangkan. Sedap dimakan begitu sahaja atau dengan nasi.

"Trout" Bakar Sambal

Bahan-bahan

1 ekor ikan 'trout'
Bawang merah, halia (dimayang or diblender halus)
Kunyit
Garam
Lada kering (diblender halus)
Daun pisang
Minyak

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan2 dan lumur pada ikan. Perap selama kira-kira 1 jam.
2. Letakkan daun pisang atas frying pan, sapukan sedikit minyak.
3. Letak ikan yg dah diperap..bakar dgn api yg kecil..kira-kira setengah jam. Balik2an.

Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan

Ayam
Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Sedikit Rempah penumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih)
Serai
Kicap
Serbuk kari (dicampur dengan sedikit air)
Sos tomato
Air
Garam
Minyak
Tepung jagung (dicampur dengan sedikit air)
Kentang
Tomato (dibelah 4)

Cara-cara

1. Lumur ayam dengan garam dan kunyit. Goreng hingga separuh masak. Ketepikan.
2. Potong kentang dan goreng hingga masak. Ketepikan.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan dimayang hingga naik bau. Tumiskan pula rempah penumis bersama serai.
4. Masukkan bancuhan serbuk kari dan sos tomato. Gaul rata.
5. Masukkan kicap. Kacau hingga sedikit mendidih.
6. Masukkan ayam. Gaul seketika. Tambahkan air sebanyak yang diingini. Biar hingga ayam masak.
7. Masukkan kentang goreng. Gaul rata.
8. Masukkan tomato.
9. Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah sedikit.
10. Hidangkan.

Fried Mix Vege

Bahan-bahan

bawang putih (diketuk)
brocoli
lobak merah
celeri
cendawan butang (dipotong 4)
air
minyak
bawang goreng
sos tiram
garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih.
2. Masukkan semua sayur-sayuran. Gaul rata.
3. Tambahkan garam secukup rasa. Masukkan air sedikit. Biarkan hingga sayur lembut.
4. Hidangkan. Hias dengan bawang goreng dan sedikit sos tiram.

Mee Goreng Mamak

Bahan-bahan

Spaghetti (direbus dan ditos - boleh guna Mee Kuning..kat LA ni mana nak cari mee kuning, so terpaksa guna spaghetti)
Bawang putih, halia (dimayang)
Daging ayam (potong kecil-kecil) (boleh juga masukkan udang atau sotong)
Sayur (kubis/sawi/celeri/carrot - dipotong kecil)
Lada (diblender)
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap masin
Air
Telur
Tomato (dibelah 4)
Garam
Minyak

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang hingga wangi.
2. Masukkan daging ayam / makanan laut. Tumis hingga masak.
3. Masukkan sayur-sayur yang keras seperti celeri dan karot. Kalau sawi, masuk kemudian.
4. Kacau seketika.
5. Masukkan lada yang diblender. Kacau sekejap sampai lada masak.
6. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap masin.Tambahkan garam secukup rasa. Gaul rata.
7. Tambahkan air. Biarkan kuah mendidih seketika hingga sedikit kering.
8. Masukkan spaghetti / mee kuning. Gaul rata-rata. Kalau ada sayur sawi, masukkan ketika ini.
9. Bila agak2 kering, masukkan telur kuning. Kacau2 hingga telur cover semua mee.
10. Masukkan tomato yang dibelah 4. Kacau sebentar.
11. Hidangkan bersama sos. Boleh tambah hirisan timun dan hirisan tomato.

Nasi Lemak

Nasi

Beras basmathi (basuh dan toskan)
Bawang merah dan halia (dimayang)
Santan (ikut sukatan beras cam biasa..cuma gantikan air dengan santan)
Garam secukup rasa
Daun pandan (saya ganti dengan daun limau purut)
Serai

1. Campurkan semua. Masak seperti nasi biasa.


Sambal Tumis Ikan Bilis

Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Minyak
Lada kering (diblender)
Air asam jawa
Garam
Gula
Ikan Bilis

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang hingga wangi.
2. Masukkan lada yang telah diblender. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan bilis. Kacau rata.
4. Tambahkan air asam jawa secukupnya, garam dan gula.
5. Masak hingga air agak kering.

Lauk sampingan

Timun dipotong
Ayam goreng
Telur rebus
Jagung rebus (ganti kacang)

Mee Bandung

Bahan-bahan

Spaghetti (direbus dan ditos)
(Spaghetti boleh ganti dengan mee kuning)
Ayam (potong kecil2)
Bawang merah, bawang putih (dimayang)
Lada kering (diblender)
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kubis
Carrot
Tomato (dibelah 4)
Telur
Bawang goreng
Stok ayam
Minyak masak
Garam
Jus limau

Cara-cara

1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan lada yang dah diblender. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam. Kacau2 hingga sedikit masak.
3. Masukkan segala sos2 dan kacau rata.
4. Masukkan stok ayam. Biar mendidih.
5. Pecahkan telur sebanyak mana yg nak ke dalam masakan. Biarkan sekejap supaya dia terbentuk.
6. Masukkan kubis dan carrot.
7. Masukkan garam dan jus limau secukup rasa.
8. Masukkan tomato.
9. Hidangkan.

* Letak spaghetti dalam mangkuk, dan tuangkan kuah yang telah dimasak. Hias dgn bawang goreng.

Ayam Masak Merah

Bahan-bahan
Ayam
Bawang merah, bawang putih, halia (mayang)
Sedikit rempah penumis (bunga lawang, buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis)
Serai
Lada kering (diblender)
Sos Tomato
Tomato (dibelah)
Minyak
Bawang besar (dipotong bulat)
Sedikit air
Garam

**** Goreng ayam bersama kunyit dan garam hingga separuh masak.

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang.
2. Bila wangi, tumiskan rempah penumis pulak.
3. Masukkan lada kering yang diblender dan sos tomato. Lepas tu masukkan serai.
4. Tambahkan sedikit air dan masukkan garam.
5. Masukkan ayam yang sudah separuh masak. Gaul rata.
6. Tutup kuali dan biarkan hingga ayam masak dan kuah agak kering.
7. Tambahkan tomato dan bawang besar.
8. Gaul hingga bawang layu.
9. Hidangkan.

Nasi Jagung

Bahan-bahan
1 cawan beras basmathi (basuh dan toskan)
2 cawan air
1/2 cawan susu segar
minyak
bawang merah, bawang putih (dimayang)
sedikit rempah penumis (bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis)
sedikit serbuk kari (campur dgn sedikit air)
biji jagung
tomato (dipotong dadu)
1 tangkai daun parsli (dimayang)
garam

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang.
2. Bila wangi, tumiskan pula rempah penumis.
3. Tambahkan serbuk kari. Gaul rata.
4. Masukkan biji jagung dan tomato. Gaul rata.
5. Masukkan beras.Gaul rata hingga beras agak kekuningan.
6. Masukkan daun parsli.
7. Tambahkan air dan susu segar.
8. Tambahkan garam dan gaul rata.
9. Masak nasi seperti biasa di rice cooker atau di microwave pada suhu High selama 20 minit.

Brokoli dan Cendawan dalam Sos Tiram

Bahan-bahan
Brokoli
Cendawn
Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Tomato (dibelah)
Sos Tiram
Air
Minyak

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan yang dimayang.
2. Setelah wangi, masukkan cendawan. Gaul rata hingga cendawan lembut dan masak.
3. Masukkan brokoli.Gaul rata.
4. Tambahkan sos tiram dan sedikit air. Tutup kuali.
5. Bila brokoli dah lembut, masukkan tomato. Gaul sekejap.
6. Hidangkan.

Kari Ayam Dengan Bendi

Bahan-bahan
Ayam
Santan kelapa (boleh ganti fresh milk)
Serbuk kari
Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Rempah penumis (Bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis)
Bendi
2 biji tomato (dibelah 4)
Air asam jawa secukupnya
Minyak

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan yang dimayang. Selepas agak garing, masukkan rempah penumis.
2. Bila wangi, tumiskan serbuk kari yang dah dibancuh dengan sedikit air.
3. Bila pecah minyak, masukkan ayam. Balik-balikkan sehingga rata. Masukkan sedikit santan supaya tak terlalu kering. Tutup periuk.
4. Selepas kira-kira 3, 4 minit, kacaukan sekali lagi ayam. Tambahkan air asam jawa secukupnya.Gaul rata.
5. Masukkan santan. Tutup semula periuk. Biar hingga mendidih.
6. Apabila ayam agak2 empuk, masukkan sayur bendi.
7. Masak sehingga ayam empuk dan sayur bendi lembut. Tambahkan tomato.
8. Gaul rata sekejap, dan siap untuk dihidang.

Lamb Chop

Lamb:
Marinate dgn serbuk lada hitam, sos tiram, kicap manis, kicap masin, garam secukup rasa. Seeloknya marinate semalaman.

1. Letak minyak sedikit dan grill lamb atas non-sticked pan.
2. Balikkan dan letakkan sedikit butter.
3. Masak ikut citarasa, nak well-done ke, ape ke.

Sauce:
1. Cairkan mentega. (Api sederhana)
2. Tumiskan 2 ulas bawang putih yang dah diketuk.
3. Masukkan sos tomato, sos tiram, kicap manis, kicap masin, garam dan kacau sebati.
4. Tambahkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
5. Masukkan cendawan butang.
6. Sprinkle a dash of serbuk lada hitam.
7. Campurkan sedikit serbuk daun parsli.

Side dish:
Boleh guna brocolli, lobak merah, capsicum dll.
Rebus bersama mentega dan garam.

Mashed potatoes:
1. Rebus kentang sampai lenyek.
2. Bila lembik, perlahankan api, masukkan susu segar.
3. Masukkan mentega (agak2 ikut sukatan kentang).
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Boleh tambahkan keju cheddar atau mayonise sekiranya mahu.

Lamb Stew

Bahan-bahan

1kg Daging kambing (dibersihkan, dibuang lemak)
Celeri (dipotong2)
Lobak Merah (dipotong2)
Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
2 biji kentang (dipotong empat)
2 biji Tomato (dipotong empat)
Air secukupnya
Kiub ayam (2 ketul)
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam

Cara-cara
Bubuh aje semua bahan dalam periuk. Masak dengan suhu paling panas sehingga daging, lobak dan kentang empuk. Hidangkan. Boleh dimakan dengan roti ataupun nasi panas-panas.

Nasi Ayam Hainan

Nasi

1 cawan beras Jasmine
bawang putih dan halia (dimayang halus)
mentega secukupnya
1 ketul kiub ayam
air secukupnya

1. Bersihkan beras dan toskan air.
2. Panaskan mentega dan tumiskan bawang putih serta halia hingga naik bau dan sedikit kekuningan.
3. Masukkan beras dan tumis sekali hingga beras warna kekuningan..kacau rata.
4. Masukkan air secukupnya dan kiub ayam.
5. Masak nasi seperti biasa.

Ayam Sos Tiram

1/2 kg ayam (dipotong)
Sos tiram
Kicap cair
Garam
Serbuk lada hitam
Minyak zaitun

1. Campur semua bahan dan perapkan selama 1 jam.
2. Masukkan dlm microwave. Gunakan button 'High' dan masak kira-kira 3 minit. Lepas tu balikkan ayam, dan masak lagi selama 5 minit (sehingga keluar minyak). Keluarkan.
3. Panaskan sedikit minyak zaitun, dan goreng ayam tadi selama kira-kira 5 minit. Sesekali renjiskan minyak ayam hasil dari microwave tadi ketika menggoreng.

Sambal

Lada merah (diblender halus)
Garam
Asam limau

1. Campurkan semua bahan. Masukkan dlm microwave, guna suhu 'High' selama kira-kira 1 minit.

Sup

Bawang putih dan halia (dimayang halus)
Air secukupnya
1/2 ketul kiub ayam
Minyak zaiton
Garam

1. Panaskan minyak zaiton. Tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan air secukupnya. Tambahkan kiub ayam.
3. Biarkan hingga mendidih, dan tambahkan garam secukup rasa.

Hidangkan kesemua bahagian bersama-sama, dan boleh hiriskan tomato dan sedikit kubis.

Daging Kambing Bakar

Bahan-bahan
Daging kambing (bahagian rib yg mmg utk BBQ)
Bawang merah, bawang putih, halia (dikisar halus)
Sos Tiram
Kicap Masin
Kicap Manis
Kunyit
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Lumurkan semua bahan2 pada daging kambing dan perap selama kira-kira 4 jam.
2. Bakar atas api sederhana. Ikut la nak medium ke, nak well done ke.. Nih favourite hubby & abang sulong aku. Lepas makan memasing cari air limau, sebab tak tahan senoneng kepala. Masa makan tak hengat donia.

Kerabu Kacang Botol

Bahan-bahan
1/2 biji kelapa parut
6 biji kacang botol (potong kecil2)
3 sudu besar air limau
1 biji bawang besar
3 biji cili api
garam secukup rasa

Cara-cara
1. Belasah campur semua bahan2 dalam mangkuk besar dan gaul2.
2. Hidangkan.

Nasi Kerabu


Aku guna semua ulam2 ni la utk nasi kerabu nih : Daun kesom, serai, daun tenggek burung, kacang panjang, tauge, bunga kantan, timun. Semuanya dipotong2 halus (kecuali tauge laa).

Sambal Ikan Kelapa
Bahan-bahan

1/2 biji kelapa parut putih (goreng sampai kekuningan)
6 ekor ikan kembung (bakar tawar, ambil isinya dan tumbuk)
1 biji bawang besar, 2 batang serai, 1/2 sudu lada hitam (ditumbuk)
garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Belasah campur semua bahan dalam mangkuk beso, dan gaul2 rata.
2. Siap Senang yg amat.

Ayam Percik
Bahan-bahan

2kg ayam (aku beli bahagian peha jek..paling best in the world)
Santan dari 1 biji kelapa
Air asam jawa
2 sudu besar tepung beras
garam & gula secukup rasa
minyak
bawang merah, bawang putih, halia, lada kering (dikisar halus)

Cara-cara
1. Lumurkan ayam dgn sebahagian bahan2 yg dikisar halus dan perapkan selama kira2 sejam.
2. Di dalam kuali besar, satukan baki bahan2 dikisar halus, santan, air asam jawa, minyak, tepung beras, garam dan gula secukup rasa. Didihkan hingga pekat.
3. Masukkan ayam yg diperap tadi. Masak kira2 10 minit.
4. Keluarkan ayam dan bakar. Sambil bakar tuh, percik2kan kuah tadi utk menaikkan aroma.
5. Hidangkan..boleh tuangkan kuah tadi sikit2 utk mendapatkan lebih rasa percik tu.


Kek Barney

Hari ni ialah hari jadi anak dara tersayang, Nur Hannah Nadia. Semenjek dah agak2 pandai buat kek ni, teringin nak wat kek hari jadi sendiri. Maka, terhasillah Kek Barney nih..hasil kerjasama aku & hubby, hehehe..macam main pondok2 lak..kaler2 doh, pastu bentuk2kan. Barney ni is my Hannah's favourite show. Abang dia pun sama. Bila time lagu I Love You, memasing datang nak dok kat my lap sambil peluk & kiss nyanyi lagu tuh.

Resepinya aku guna kek chocolate moist tu je, pastu letak chocolate coat kat topping. Then hias dgn buttercream icing. Taburkan M&Ms sket2..hias dgn belon & pokok. Maka terhasillah kek Barney. Hannah cukup hepi dapat kek tuh.

Blueberry Cupcake

Bahan-bahan & Cara

Lebih kurang sama dengan vanilla cupcake, tapi campur sket dgn blueberry buat inti.

Royal Icing
Kali ni guna deco royal icing, baru nak belajor

Bahan-bahan
2 biji putih telur
4 cawan gula icing
2 sudu kecil cream of tartar

Cara
1. Pukul putih telur sampai betul2 kembang
2. Campur dgn gula + cream of tartar sedikit demi sedikit.
3. Pukul lagi sampai fluffy.
4. Bahagi2kan mengikut warna disukai.
5. Deco timeeee!!!

Pasta Primavera

Bahan-bahan
4 oz rotini (twist atau spiral)
1 sudu besar minyak zaiton
2 biji bawang putih (dipotong dadu halus2)
1 biji bawang besar (potong lapan)
secubit hot red pepper
1 zucini (potong dadu)
1 carrot (potong dadu)
1 celery (potong dadu)
2 helai daun salam (dimayang)
3 sudu besar Parmesan cheese (disagat)
daun parsley (diracik halus)
15 biji tomato kecil
2 senduk air rebusan ayam
100gm ayam dipotong halus dan direbus

Cara-cara
** Rebus rotini. Masukkan sedikit minyak. Toskan dan lalukan di atas air.
1. Panaskan minyak zaiton. Tumis bawang putih hingga wangi. Letakkan secubit hot red pepper. Gaul rata.
2. Tambahkan zucini, carrot, celery, bawang besar dan daging ayam. Stir-fry selama kira-kira 5 minit.
3. Masukkan air rebusan ayam. Tutup kuali dan simmer selama 1 minit. Padamkan api.
4. Dalam mangkuk besar, letak rotini, tomato kecil dan daun salam yang dimayang. Ambil bahan yang dimasak tadi. Masukkan dalam mangkuk dan gaul rata.
5. Hidangkan. Letakkan daun parsley dan grated cheese sebagai garnish.