Saturday, December 6, 2008

Ikan Stim Ala Hong Kong

Bahan-bahan
Ikan
Garam
Serbuk lada hitam
Bawang putih (dimayang)
Halia (dimayang)
Minyak zaitun
Kicap masin
Lada benggala merah (mayang halus)
Lobak merah (mayang halus)
Brokoli

Cara-cara
1. Lumurkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa pada ikan.
2. Sumbat sedikit bawang putih dan halia di mulut ikan, dan taburkan selebihnya di atas ikan.
3. Kukus ikan selama 15 hingga 20 minit. (Bila mata ikan dah putih, maknanya ikan dah masak). Ketepikan.
4. Panaskan minyak zaitun. Masukkan lada benggala merah, lobak merah dan brokoli. Kacau seketika kira-kira satu minit. (Lebih lama kalau suka sayur masak, dalam kes saya, saya suka makan sayur yg separuh mentah dan rangup)
5. Masukkan kicap masin secukupnya. (Kira-kira 5 sudu besar).
6. Matikan api. Ambil kuah kicap itu dan tuangkan di atas ikan yang telah dikukus.
7. Hidangkan.

No comments: