Thursday, November 6, 2008

Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan

Ayam
Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Sedikit Rempah penumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih)
Serai
Kicap
Serbuk kari (dicampur dengan sedikit air)
Sos tomato
Air
Garam
Minyak
Tepung jagung (dicampur dengan sedikit air)
Kentang
Tomato (dibelah 4)

Cara-cara

1. Lumur ayam dengan garam dan kunyit. Goreng hingga separuh masak. Ketepikan.
2. Potong kentang dan goreng hingga masak. Ketepikan.
3. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan dimayang hingga naik bau. Tumiskan pula rempah penumis bersama serai.
4. Masukkan bancuhan serbuk kari dan sos tomato. Gaul rata.
5. Masukkan kicap. Kacau hingga sedikit mendidih.
6. Masukkan ayam. Gaul seketika. Tambahkan air sebanyak yang diingini. Biar hingga ayam masak.
7. Masukkan kentang goreng. Gaul rata.
8. Masukkan tomato.
9. Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah sedikit.
10. Hidangkan.

No comments: