Thursday, November 6, 2008

Daging Masak Lemak Kuning Campur Kailan

Bahan-bahan

Daging (dihiris nipis panjang)
Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Lengkuas, serai (diketuk)
Lada kering dan lada merah (diblender)
Santan secukupnya
Sayur kailan (dipotong2...buangkan kulit pada batangnya dan potong kira-kira 1 inci)
Minyak
Garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dimayang.
2. Masukkan lengkuas dan serai. Gaul rata hingga naik bau.
3. Masukkan campuran lada yang telah diblender. Kacau hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging. Gaul rata dan biarkan seketika.
5. Tambahkan santan. Biarkan hingga daging empuk.
6. Masukkan batang kailan. Biarkan hingga batang kailan lembut.
7. Masukkan sayur kailan. Biarkan hingga mendidih.
8. Tambahkan garam. Kacau rata.
9. Hidangkan bersama nasi putih panas, ataupun dimakan dengan roti.

No comments: