Thursday, November 6, 2008

Pasta Primavera

Bahan-bahan
4 oz rotini (twist atau spiral)
1 sudu besar minyak zaiton
2 biji bawang putih (dipotong dadu halus2)
1 biji bawang besar (potong lapan)
secubit hot red pepper
1 zucini (potong dadu)
1 carrot (potong dadu)
1 celery (potong dadu)
2 helai daun salam (dimayang)
3 sudu besar Parmesan cheese (disagat)
daun parsley (diracik halus)
15 biji tomato kecil
2 senduk air rebusan ayam
100gm ayam dipotong halus dan direbus

Cara-cara
** Rebus rotini. Masukkan sedikit minyak. Toskan dan lalukan di atas air.
1. Panaskan minyak zaiton. Tumis bawang putih hingga wangi. Letakkan secubit hot red pepper. Gaul rata.
2. Tambahkan zucini, carrot, celery, bawang besar dan daging ayam. Stir-fry selama kira-kira 5 minit.
3. Masukkan air rebusan ayam. Tutup kuali dan simmer selama 1 minit. Padamkan api.
4. Dalam mangkuk besar, letak rotini, tomato kecil dan daun salam yang dimayang. Ambil bahan yang dimasak tadi. Masukkan dalam mangkuk dan gaul rata.
5. Hidangkan. Letakkan daun parsley dan grated cheese sebagai garnish.

No comments: