Tuesday, November 11, 2008

Ayam Pistachio

Bahan-bahan
Ayam (dipotong kecil)
Bawang merah (dimayang halus)
Bawang putih (dimayang halus)
Halia (dimayang halus)
Tepung jagung
Serbuk kunyit
Serbuk lada hitam
Serbuk halia
Sejambak bunga kobis
Segenggam pistachio (dibuang kulit dan ditumbuk kasar)
Sos tiram
Sos tomato
Garam secukup rasa
Cendawan kering (direndam dalam air sebentar, ditos dan dipotong kecil)
Minyak

Cara-cara
1. Gaulkan ayam dengan garam, serbuk kunyit, serbuk halia, serbuk lada hitam dan tepung jagung. Goreng, toskan minyak dan ketepikan sebentar.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang hingga naik bau.
3. Masukkan bunga kubis. Masak hingga agak lembut. (Jangan terlalu lama..biarkan bunga kubis rangup, lagi sedap).
4. Masukkan sos tiram dan sos tomato. Kacau sebentar.
5. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
6. Masukkan cendawan kering. Gaul rata. Biarkan hingga cendawan masak (kira-kira 2 minit aje dah cukup).
7. Masukkan pistachio yang telah ditumbuk. Lagi banyak lagi best. Gaul rata.
8. Taburkan garam secukup rasa. (Tak perlu banyak sebab sos tiram dan sos tomato dah masin). Gaul rata. Biarkan selama kira-kira 1 minit.
9. Hidangkan.

2 comments:

aramis2177 said...

Wahhhh sis..
u boley jadi chef laaaa!!!! banyak ni resepi....macam2 tingin nak cuba nih.....TQ for sharing..
p/s : akak...pandai x buat sambal berlado ala2 masakan padang tu????

Rahiza Haszian Abdul Rahim said...

sis..akak memang keturunan minang belah my mom,memang pun dari padang. sambal berlado kitaorang simple aje..cam ayam goreng berlado tu jek..tu la yg aruah grandma akak ajar dulu, hehe...