Friday, November 7, 2008

Kari Terung

Bahan-bahan
Terung (dipotong-potong)
Bawang merah (dimayang halus)
Bawang putih ((dimayang halus)
Halia (dimayang halus)
Serbuk kari (digaul dengan sedikit air)
Sedikit air asam jawa
Lada hijau
Tomato ceri
Sedikit rempah penumis (kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
Minyak
Santan
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang dan rempah penumis hingga naik bau.
2. Masukkan campuran serbuk kari dan tumiskan lagi sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan terung. Gaul rata.
4. Tambahkan santan. Masak hingga mendidih dan terung agak lembut.
5. Masukkan lada hijau dan tomato ceri. Biarkan seketika hingga semua bahan masak. (Lada hijau boleh dipotong dua jika suka pedas).
6. Tambahkan garam secukup rasa dan gaul rata.
7. Hidangkan.

No comments: