Thursday, November 6, 2008

Salmon In White Sauce

Bahan-bahan
Filet ikan salmon
Sedikit minyak zaiton
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sejambak brokoli
Lobak merah (dipotong kasar)
Sedikit butir jagung.

Bahan untuk White Sauce
Sedikit mentega
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsli kering (diracik halus)
1 cawan susu segar
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Bahan untuk Mashed Potato
Kentang
Mentega
Bawang putih (diketuk hingga halus)
Susu segar

Cara-cara

1. Gaulkan filet ikan salmon bersama lada hitam dan garam. Goreng dengan minyak zaiton sehingga masak.
2. Panaskan mentega.
3. Tumiskan bawang besar sehingga layu.
4. Campurkan tepung gandum. Kacau sehingga tepung gandum lekat pada bawang.
5. Masukkan susu segar, lada hitam dan garam.
6. Biarkan sehingga mendidih. Kacau sesekali.
7. Rebus brokoli, lobak merah dan butir jagung. Tambahkan sedikit mentega. (Ini untuk side dish).
8. Untuk mashed potato: Rebus kentang, dan setelah masak, toskan air rebusan. Kemudian lenyekkan hingga hancur.
9. Tambahkan bawang putih, mentega dan susu segar. Masak seketika. (Ini untuk side dish)
8. Hidangkan filet ikan bersama-sama side-dishes dan tuang white sauce di atas filet ikan.

No comments: