Thursday, November 6, 2008

Ayam Masak Merah

Bahan-bahan
Ayam
Bawang merah, bawang putih, halia (mayang)
Sedikit rempah penumis (bunga lawang, buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis)
Serai
Lada kering (diblender)
Sos Tomato
Tomato (dibelah)
Minyak
Bawang besar (dipotong bulat)
Sedikit air
Garam

**** Goreng ayam bersama kunyit dan garam hingga separuh masak.

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang.
2. Bila wangi, tumiskan rempah penumis pulak.
3. Masukkan lada kering yang diblender dan sos tomato. Lepas tu masukkan serai.
4. Tambahkan sedikit air dan masukkan garam.
5. Masukkan ayam yang sudah separuh masak. Gaul rata.
6. Tutup kuali dan biarkan hingga ayam masak dan kuah agak kering.
7. Tambahkan tomato dan bawang besar.
8. Gaul hingga bawang layu.
9. Hidangkan.

No comments: