Thursday, November 6, 2008

Ikan Sepat Kering Masak Lemak Campur Nenas

Bahan-bahan

4 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih, 1/2 inci halia (dimayang)
3 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih, 1/2 inci halia (dikisar)
4 ekor ikan sepat kering (dipotong dua)
Santan daripada 1 biji kelapa
2 batang lada merah (ditumbuk kasar)
Sedikit serbuk kunyit
1 biji nenas (dipotong kecil-kecil)
1 helai daun kunyit (koyak-koyakkan)
2 keping asam gelugor
garam

Cara-cara
1. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan dimayang ke dalam periuk, bersama-sama santan, lada ditumbuk dan daun kunyit. Masak atas api sederhana. Kacau.
2. Bila agak-agak mendidih sedikit, masukkan ikan sepat kering, lada yang ditumbuk kasar dan serbuk kunyit. Teruskan kacau.
3. Apabila sudah mendidih, masukkan nenas (basuh nenas dahulu untuk mengurangkan lidasnya). Teruskan mengacau hingga nenas lembut.
4. Tambahkan asam gelugor, biarkan mendidih seketika, tambahkan garam secukupnya (sikit aje, ikan sepat dah masin), dan kacau lagi sekejap.
5. Hidangkan.

No comments: