Thursday, November 6, 2008

Ayam Sos Tiram Dengan Cendawan Shitake

Bahan-bahan
Ayam dipotong kecil-kecil
Serbuk kunyit
Garam
Bawang merah d(dimayang)
Bawang putih (dimayang)
Halia (dimayang)
Sos tiram
Kicap masin
Sos tomato
Serbuk lada hitam
Brokoli (dipotong-potong)
Tomato ceri (dipotong dua)
Cendawan kering (direndam dan ditos airnya)
Lada merah dan lada hijau (dihiris halus)
Sedikit minyak masak

Cara-cara
1. Goreng ayam yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan garam sehinga separuh masak.
2. Tumiskan bahan-bahan dimayang sehingga naik bau.
3. Masukkan sos tiram dan kicap masin (agak-agak la banyaknya). Kacau seketika.
4. Tambahkan sedikit sos tomato (sikit aje..kalu tak kang masam pulak lauk ni). Kacau seketika.
5. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi. Gaul rata. Biarkan hingga ayam cukup masak.
6. Masukkan brokoli, tomato ceri, hirisan lada dan cendawan. Taburkan sedikit serbuk lada hitam.
7. Gaul rata. Tutup kuali dan biarkan seketika.
8. Hidangkan.

No comments: