Thursday, November 6, 2008

Nasi Jagung

Bahan-bahan
1 cawan beras basmathi (basuh dan toskan)
2 cawan air
1/2 cawan susu segar
minyak
bawang merah, bawang putih (dimayang)
sedikit rempah penumis (bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis)
sedikit serbuk kari (campur dgn sedikit air)
biji jagung
tomato (dipotong dadu)
1 tangkai daun parsli (dimayang)
garam

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang.
2. Bila wangi, tumiskan pula rempah penumis.
3. Tambahkan serbuk kari. Gaul rata.
4. Masukkan biji jagung dan tomato. Gaul rata.
5. Masukkan beras.Gaul rata hingga beras agak kekuningan.
6. Masukkan daun parsli.
7. Tambahkan air dan susu segar.
8. Tambahkan garam dan gaul rata.
9. Masak nasi seperti biasa di rice cooker atau di microwave pada suhu High selama 20 minit.

No comments: