Thursday, November 6, 2008

Ikan Cencaru Bakar Bersumbat

Bahan-bahan
Ikan cencaru dibelah belakang (untuk disumbat)
Kelapa yang telah diparut

Bahan-bahan dikisar (A:)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai
1 helai daun kunyit
10 biji lada kering

Cara-cara
1. Lumurkan garam pada ikan cencaru.
2. Ambil bahan A:, tambahkan sedikit minyak dan gaul rata.
3. Ambil sebahagian, campurkan dengan kelapa parut dan gaul rata. Sumbatkan di dalam belahan ikan cencaru tadi.
4. Ambil sebahagian bahan yang belum dicampur kelapa tadi, dan lumurkan pada ikan. Tabur daun kunyit yang telah dihiris.
5. Bakar selama kira-kira 30 minit dengan api sederhana. Balik-balikkan sehingga ikan masak.
6. Masa nak makan, boleh perahka limau nipis.

No comments: