Thursday, November 6, 2008

Nasi Lemak

Nasi

Beras basmathi (basuh dan toskan)
Bawang merah dan halia (dimayang)
Santan (ikut sukatan beras cam biasa..cuma gantikan air dengan santan)
Garam secukup rasa
Daun pandan (saya ganti dengan daun limau purut)
Serai

1. Campurkan semua. Masak seperti nasi biasa.


Sambal Tumis Ikan Bilis

Bawang merah, bawang putih, halia (dimayang)
Minyak
Lada kering (diblender)
Air asam jawa
Garam
Gula
Ikan Bilis

1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan dimayang hingga wangi.
2. Masukkan lada yang telah diblender. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan bilis. Kacau rata.
4. Tambahkan air asam jawa secukupnya, garam dan gula.
5. Masak hingga air agak kering.

Lauk sampingan

Timun dipotong
Ayam goreng
Telur rebus
Jagung rebus (ganti kacang)

No comments: