Thursday, November 6, 2008

Spaghetti Boloignese

Bahan-bahan
Spaghetti
Bawang besar (dipotong dadu)
Sos/pes salsa
Sos tomato
Daging cincang
Tomato ceri (dipotong dadu)
Sedikit serbuk oregano
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa)
Daun parsley (dimayang halus)
Sedikit minyak
Sedikit air

Cara-cara
1. Rebus spaghetti hingga masak dan tuang sedikit minyak di dalamnya. Toskan.
2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar hingga naik bau.
3. Masukkan sos/pes salsa dan sos tomato. Gaul rata.
4. Masukkan daging cincang. Gaul rata.
5. Tambahkan sedikit air. Biar hingga daging empuk.
6. Tambahkan serbuk oregano, tomato ceri, garam dan serbuk lada hitam.
7. Gaul rata dan biarkan seketika.
8. Hidangkan spaghetti dan tuang adunan daging di atasnya. Hiaskan dengan daun parsley.

No comments: