Thursday, November 6, 2008

Lamb Chop

Lamb:
Marinate dgn serbuk lada hitam, sos tiram, kicap manis, kicap masin, garam secukup rasa. Seeloknya marinate semalaman.

1. Letak minyak sedikit dan grill lamb atas non-sticked pan.
2. Balikkan dan letakkan sedikit butter.
3. Masak ikut citarasa, nak well-done ke, ape ke.

Sauce:
1. Cairkan mentega. (Api sederhana)
2. Tumiskan 2 ulas bawang putih yang dah diketuk.
3. Masukkan sos tomato, sos tiram, kicap manis, kicap masin, garam dan kacau sebati.
4. Tambahkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
5. Masukkan cendawan butang.
6. Sprinkle a dash of serbuk lada hitam.
7. Campurkan sedikit serbuk daun parsli.

Side dish:
Boleh guna brocolli, lobak merah, capsicum dll.
Rebus bersama mentega dan garam.

Mashed potatoes:
1. Rebus kentang sampai lenyek.
2. Bila lembik, perlahankan api, masukkan susu segar.
3. Masukkan mentega (agak2 ikut sukatan kentang).
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Boleh tambahkan keju cheddar atau mayonise sekiranya mahu.

No comments: