Bahan-bahan
1/2 biji kelapa parut putih (goreng sampai kekuningan)
6 ekor ikan kembung (bakar tawar, ambil isinya dan tumbuk)
1 biji bawang besar, 2 batang serai, 1/2 sudu lada hitam (ditumbuk)
garam & gula secukup rasa
Cara-cara
1. Belasah campur semua bahan dalam mangkuk beso, dan gaul2 rata.
2. Siap

Bahan-bahan
2kg ayam (aku beli bahagian peha jek..paling best in the world)
Santan dari 1 biji kelapa
Air asam jawa
2 sudu besar tepung beras
garam & gula secukup rasa
minyak
bawang merah, bawang putih, halia, lada kering (dikisar halus)
Cara-cara
1. Lumurkan ayam dgn sebahagian bahan2 yg dikisar halus dan perapkan selama kira2 sejam.
2. Di dalam kuali besar, satukan baki bahan2 dikisar halus, santan, air asam jawa, minyak, tepung beras, garam dan gula secukup rasa. Didihkan hingga pekat.
3. Masukkan ayam yg diperap tadi. Masak kira2 10 minit.
4. Keluarkan ayam dan bakar. Sambil bakar tuh, percik2kan kuah tadi utk menaikkan aroma.
5. Hidangkan..boleh tuangkan kuah tadi sikit2 utk mendapatkan lebih rasa percik tu.
No comments:
Post a Comment